RETRAITES

Voorjaarsretraite: 23 – 30 april

6-daagse Voorjaarsretraite van 23-30 april in de Ardennen

De bedoeling van de retraite is om je diepgaand af te stemmen op je thuisbasis van rust, om je aandacht af te wenden van het rumoer van het verstand en te richten op de stilte voorbij het denken. In dit proces zal je aandacht niet meer zo automatisch naar de springerige bewegingen van het verstand (the mind) worden gezogen, maar raakt er mee vertrouwd zich te ontspannen in de stilte van puur Zijn.

Tijdens de sessies schijnen we licht op de typerende mechanismen van egobewustzijn die leiden tot overmatige denk-activiteit en psychisch lijden. Je leert hoe je de patronen die voor stress, innerlijk conflict en worsteling zorgen kunt doorbreken. Telkens weer zal hierbij duidelijk worden dat alle menselijke problemen in de kern voortkomen uit de identificatie met een fictief psychologisch zelf (het ego) en dat de enige werkelijke oplossing ligt in het doorbreken van de identificatie met dit denkbeeldige ‘ik’. De focus van de retraite ligt op de directe herkenning van onze ware natuur van puur Bewustzijn; onverstoorbaar, stil en absoluut vrij van het geraas van onze psyche. Met behulp van geleide meditaties wordt deze herkenning zeer concreet gemaakt.

De kern van ieder menselijk probleem is terug te brengen tot één simpel gegeven: weerstand tegen de ervaring die er in het moment is. In de kern gaat het daarbij altijd om gevoelens. We zijn geconditioneerd om ons te verzetten tegen onbehaaglijke gevoelens zoals schaamte, eenzaamheid, afwijzing en angst. Maar vrijheid en rust kun je niet vinden door je proberen te ontdoen van onbehaaglijke gevoelens. Juist door gevoelens diepgaand te ontmoeten kun je ontdekken dat je in het hart van de emotie de rust vindt die je hoopte te bereiken door je van de emotie te ontdoen. Dit proces verloopt heel meditatief, zonder de heftigheid die je misschien zou verwachten. Het gevoel is niet langer een hindernis, maar een herleidende kracht, die leidt naar rust en emotionele vrijheid.

Het programma
De dag begint ‘s morgens met yoga en/of Qi Gong. Na het ontbijt is er een ochtendsessie waarin de deelnemers welkom zijn om met vragen te komen. Tijdens deze (vaak intense) dialogen zullen de typerende mechanismen die stress en lijden veroorzaken worden blootgelegd. In de middag zijn er krachtige geleide meditaties.
‘s Avonds na het diner is er weer een dialogensessie. Gedurende drie en halve dag wordt er – behalve tijdens de sessies – niet gesproken.

Locatie
De retraite vindt plaats in het prachtige Chateau Frandeux  Klik hier

Video
Op mijn Youtube kanaal kun je kijken naar video en audiofragmenten van recente retraites. Klik hier

Audio
Via onderstaande links kun je enkele audiofragmenten beluisteren uit recente retraites.

Over het concept loslaten:
LUISTER NU
Over omgaan met oordelen en afwijzing:
LUISTER NU
Over het idee gefaald te hebben in het leven:
LUISTER NU

Verblijf & kosten:
Er zijn verschillende kamertypen

  • € 500 Gesponsorde plaatsen voor minima (beperkt beschikbaar)
  • € 675 Gedeelde 2 pers. kamer met gescheiden bedden. Sanitair op de gang
  • € 715 Gedeelde 2 pers. kamer met eigen sanitair
  • € 815 Sobere privé kamer. Sanitair op de gang
  • € 850 Privé kamer met wastafel, sanitair op de gang
  • € 950  Privé kamer met eigen sanitair (beperkt beschikbaar)
  • € 1005 Extra luxe privé kamer met eigen sanitair

Gesponsorde plaatsen voor minima. Om de retraite ook toegankelijk te maken voor mensen met een minimum inkomen, worden er een aantal plaatsen beschikbaar gesteld met een korting van ruim 25 %. Belangstelling? Neem even contact op over de voorwaarden.

De prijs is inclusief verblijf en alle (biol/vegetarische) maaltijden.

Begin- en eindtijd:
Aankomst: Zaterdag 24/4 tussen 13-13:30 u. Vertrek: vrijdag 30/4 na het ontbijt.

Aanmelden
Om je aan te melden voor de retraite, klik je op onderstaande aanmeldlink.
Je krijgt dan een inschrijfformulier toegezonden.
e-mail: [email protected]
telefoon: 06 24655570

AANMELDEN

AGENDA

BINNENKORT


Middag Bijeenkomst
11/apr/2021: Brugge

Naar overzicht