RETRAITES

Najaar:

Van 25 tot 30 november zal er weer een (5-daagse) retraite zijn in Chateau Frandeux in de Ardennen. Binnenkort meer info hierover.

De bedoeling van de retraite is om je diepgaand af te stemmen op je thuisbasis van rust, om je aandacht af te wenden van het rumoer van het verstand en te richten op de stilte voorbij het denken. In dit proces zal je aandacht niet meer zo automatisch naar de springerige bewegingen van het verstand (the mind) worden gezogen, maar raakt er mee vertrouwd zich te ontspannen in de stilte van puur Zijn.

Tijdens de sessies schijnen we licht op de typerende mechanismen van egobewustzijn die leiden tot overmatige denk-activiteit en psychisch lijden. Je leert hoe je de patronen die voor stress, innerlijk conflict en worsteling zorgen kunt doorbreken. Telkens weer zal hierbij duidelijk worden dat alle menselijke problemen in de kern voortkomen uit de identificatie met een fictief psychologisch zelf (het ego) en dat de enige werkelijke oplossing ligt in het doorbreken van de identificatie met dit denkbeeldige ‘ik’. De focus van de retraite ligt op de directe herkenning van onze ware natuur van puur Zijn; onverstoorbaar, stil en absoluut vrij van het geraas van onze psyche.

De kern van ieder menselijk probleem is terug te brengen tot één simpel gegeven: weerstand tegen de ervaring die er in het moment is. In de kern gaat het daarbij altijd om gevoelens. We zijn geconditioneerd om ons te verzetten tegen onbehaaglijke gevoelens zoals schaamte, eenzaamheid, afwijzing en angst. Maar vrijheid en rust kun je niet vinden door je proberen te ontdoen van onbehaaglijke gevoelens. Juist door gevoelens diepgaand te ontmoeten kun je ontdekken dat je in het hart van de emotie de rust vindt die je hoopte te bereiken door je van de emotie te ontdoen. Dit proces verloopt heel meditatief, zonder de heftigheid die je misschien zou verwachten. Het gevoel is niet langer een hindernis, maar een herleidende kracht, die leidt naar rust en emotionele vrijheid.

Het programma
De dag begint ‘s morgens, voor wie dat wil, met Qi Gong. Na het ontbijt is er een ochtendsessie waarin de deelnemers welkom zijn om met vragen te komen. Tijdens deze (vaak intense) dialogen zullen de typerende mechanismen die stress en lijden veroorzaken worden blootgelegd. In de middag zijn er krachtige geleide meditaties.
‘s Avonds na het diner is er weer een dialogensessie. Gedurende drie en halve dag wordt er – behalve tijdens de sessies – niet gesproken.

Locatie
De retraite vindt plaats in Centrum Helios in Heerde.

Video
Op mijn Youtube kanaal kun je kijken naar video en audiofragmenten van recente retraites. Klik hier

Audio
Via onderstaande links kun je enkele audiofragmenten beluisteren uit recente retraites.

Over het concept loslaten:
LUISTER NU
Over omgaan met oordelen en afwijzing:
LUISTER NU
Over het idee gefaald te hebben in het leven:
LUISTER NU

Verblijf & kosten:
Informatie hierover volgt nog

De prijs is inclusief verblijf en alle (biol/vegetarische) maaltijden.

Begin- en eindtijd:
Informatie hierover volgt nog

Aanmelden
Om je aan te melden voor de retraite, klik je op aanmelden of stuur een mail.
Je krijgt dan een inschrijfformulier toegezonden.
e-mail: [email protected]
telefoon: 06 24655570

AANMELDEN

AGENDA

BINNENKORTNaar overzicht