RETRAITES

Van 23 tot 26 juni is er een (4-daagse) retraite in de Betuwe.

Van Zoeken naar Zijn

De meeste mensen leven in de overtuiging dat hun lichaam wordt bewoond door een afzonderlijk ‘ik’, dat zijn of haar leven lijkt te besturen. Hoe overtuigend het ook voelt, dit persoonlijke zelf is een illusie.

Vanuit een basaal gevoel van gemis is dit ik op allerlei manieren op zoek naar vervulling. Het leeft in de overtuiging dat ‘dit’, de huidige ervaring, het niet kan zijn en dat er iets moet veranderen om compleet te zijn. Zo ontstaat een zoektocht die geen einde kent, want zowel de zoeker als het beoogde toekomstige doel zijn imaginair.

Waar we het meest naar verlangen is de totale afwezigheid van het zoeken, naar de vrijheid die dat geeft. Hoe zou je rust kunnen ervaren als je gelooft in het idee dat je ‘er’ nog niet bent, dat er eerst nog iets moet veranderen? Onmogelijk. Zoeken leidt niet tot vinden, zoeken leidt tot nog meer zoeken. Het spirituele pad is niet een reis met een eindbestemming, het is een eindeloze vicieuze cirkel. Er is geen eindbestemming in de toekomst. Er is alleen maar dit tijdloze moment.

Wat blijft er over als het zoeken stopt, als die verbeten gerichtheid op ‘later’ tot een einde komt? Al wat er overblijft is ‘dit’, de ervaring van dit moment, zonder het idee dat dit moment tot een beter volgend moment zou moeten leiden. De kramp van het zoeken maakt plaats voor een natuurlijk en vrij gevoel van Zijn. De compleetheid is er al. Ze ligt verscholen in alles wat er nu is.

Het programma

Dagelijks zijn er 2 of 3 sessies waarin de deelnemers welkom zijn om met vragen te komen. Er is tussen de sessies door voldoende tijd om andere dingen te doen, zoals wandelen in het prachtige rivierenlandschap van de Betuwe.

Locatie
De retraite vindt plaats in Trainingscentrum Waaldijk 15 in Dreumelen (foto’s op deze pagina zijn van een andere lokatie). Het is een kleinschalige plek (max 18 deelnemers).

Verblijf & kosten:
Afhankelijk van het verblijf, variëren de kosten tussen € 475,- en € 695,-

De prijs is inclusief verblijf en alle (biol/vegetarische) maaltijden.

Aanmelden

Om je aan te melden voor de retraite, klik je op aanmelden of stuur een mail.
Je krijgt dan een inschrijfformulier met meer informatie toegezonden.
e-mail: info@erikvanzuydam.com
telefoon: 06 24655570

AGENDA

BINNENKORT